De Jihad van de liefde – Mijn kerst- en nieuwjaarswensen

Beste lezer,

Het was mijn plan om vandaag een tekst te schrijven voor de feestdagen, maar toen ik op donderdag 22 december Mohamed El Bachiri hoorde spreken in De Afspraak, was dat voor mij de meest indringende kerstboodschap die er kan zijn. Ik was ontroerd en onder de indruk van deze mooie en moedige man die de boodschap van de universele liefde begrijpt en uitdraagt. Hij leeft de werkelijke betekenis van de jihad. De jihad is de heilige oorlog die woedt in jezelf, die eeuwige strijd tussen liefde en angst, de afleidingsmanoeuvres van het ego en dat alles met als doel je bij je universele liefdesbron te brengen, je hoogste staat van bewustzijn. Liefde is het ultieme doel dat we allemaal in ons dragen en waar we allemaal, zonder uitzondering, op één of andere manier naar streven. Liefde is het antwoord op werkelijk alle vragen. Als je het antwoord toelaat, verspreidt zich een diepe rust in jou die uitstraalt naar de buitenwereld. Ze is zichtbaar bij de heer El Bachiri. De overwinning zit in het verslaan van je innerlijke gevechten, niet de gevechten tegen je medemens of ganse bevolkingsgroepen. Over dat laatste gaat de Jihad niet.

We zijn in de eerste plaats mens. Je mens-zijn overstijgt elke beperkende visie, regel, gebod of verbod, elk dogma of elke instantie die erna komt. Door de innerlijke vlam van de universele liefde toe te laten komt je mens-zijn tot haar volle recht. Je straalt warmte, vertrouwen en stabiliteit uit. Je kijkt vanuit een andere invalshoek naar diegenen die proberen om jou uit je stabiliteit te schoppen. Je liefde heelt en tilt je op naar een beter begrip van de mensheid, haar beslommeringen en haar doel.

Liefde is het antwoord op werkelijk alle vragen. Probeer het maar. Ze straalt voorbij de pijn. Je ziet het bij de heer El Bachiri die zijn vrouw verloren heeft – ik ken dat soort pijn – en toch een boodschap van vrede en verdraagzaamheid uitdraagt. Dat is pas kracht. Het is met liefde, angst en miserie hetzelfde als met het licht en de duisternis. Het licht verjaagt altijd de duisternis. Waar liefde haar intrede doet, verjaagt ze al het andere. Het is niet anders.

Ik heb weinig toe te voegen aan de woorden van een man die de essentie begrijpt. Zijn boodschap is mijn kerstboodschap. Waar wachten we nog op? Voel je liefde binnenin, sta op èn verspreid ze in jouw wereld. Het maakt niet uit of jouw leefwereld groot of klein is. Laat jouw vlammetje vele andere vlammetjes aansteken tot we samen één groot licht vormen. Het zal niet gebeuren door erover te filosoferen, maar wel door het toe te passen bij al wie je lief en niet lief is. Dat laatste kan echter niet blijven bestaan als je je liefde laat schijnen.

Ik wens je prachtige feestdagen die het verschil maken in je hart en in je leven.

Groeten vanuit het liefdeslicht (P.S. Kijk zeker naar de video hieronder)

Hilde

De Jihad van de liefde